Foodmaker Oevel oogst 3,5 ton biologisch graan van eigen bodem Tritordeum als duurzaam alternatief
Foodmaker uit Oevel heeft met trots 3,5 ton tritordeum geoogst, een bijzonder graan dat moeiteloos groeit op arme bodems en goed bestand is tegen droogte.
Deze oogst wordt verwerkt tot tritordeumpasta, een kerningrediënt in één van de huisgemaakte pastasalades van het bedrijf.
-
Tweede tritordeumoogst op het bioveld van Foodmaker in Laakdal (foto)
-
Foodmaker is één van de weinige Europese bedrijven die zijn eigen ingrediënten teelt én verwerkt tot gezonde maaltijden.
Een mooi voorbeeld van hoe Foodmaker het "From Field to Fork"-principe waarmaakt: zoveel mogelijk lokale, biologische en zelfgeteelde ingrediënten.
Tritordeum is een kruising tussen durumtarwe en wilde gerst en vindt zijn oorsprong in Spanje. Het graan is niet alleen duurzaam, maar ook gezonder: het bevat 40 tot 60% minder gluten dan gewone tarwe, waardoor mensen met een gevoeligheid voor gluten het beter kunnen verdragen.
“Tritordeum is rijk aan eiwitten, vezels en antioxidanten. Het is licht verteerbaar en daardoor erg populair bij sporters of mensen met een actieve levensstijl”, zegt Lieven Vanlommel, CEO van Foodmaker.
Foodmaker is het enige Belgische bedrijf met het Biocyclic Vegan Label, een certificering voor 100% plantaardige en diervriendelijke landbouw. Het bedrijf heeft velden in Assent en Laakdal, waar de recente oogst plaatsvond.
“We hebben vrijdag een mijlpaal bereikt: een recordproductie van 130.000 maaltijden op één dag”, vervolgt Lieven Vanlommel. “Met zo een grote volumes komen we steeds dichter bij onze missie: gezonde voeding toegankelijk maken voor iedereen.”
Foodmaker blijft groeien in binnen- en buitenland. Met de recente uitbreiding in alle REWE-supermarkten in Duitsland is het merk nationaal aanwezig in drie buurlanden: bij Monoprix en Franprix in Frankrijk, Albert Heijn in Nederland, en nu dus ook in Duitsland. In België telt Foodmaker 21 restaurants. De maaltijden zijn verkrijgbaar bij Delhaize.
Over Foodmaker
Foodmaker uit Oevel maakt sinds 2004 elke dag ultraverse en heerlijke maaltijden. ‘From field to fork’ is wat ze doen. De groenten en kruiden halen ze zoveel mogelijk van hun eigen biovelden. Ze wassen en snijden de groenten zelf en de chefs van Foodmaker verwerken ze in hun keukens tot heerlijke en gezonde gerechten boordevol groenten. Foodmaker wil zijn consumenten ‘ontzorgen’ door ze makkelijk gezonde en lekkere producten aan te bieden.
Foodmaker heeft tal van eigen restaurants in België, Nederland en Frankrijk.
Foodmaker wil gezonde voeding toegankelijk én betaalbaar maken voor iedereen. Het produceert op een duurzame manier en zonder smaakversterkers, zonder mayonaise en zonder geraffineerde suikers. De producten zitten boordevol groenten. Foodmaker wil graag transparantie creëren over wat er op het bord van de klant komt.
LIEVEN VANLOMMEL:
Lieven heeft iets met groenten. “Mijn overgrootvader verkocht in 1925 al groenten vanop zijn fiets en mijn grootvader was groentehandelaar. Mijn moeder had een groentewinkeltje en was pionier in het combineren van salades.”
Lieven behaalde zijn diploma “chef de plonge” aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde maar ontdekte al snel zijn ondernemer skills toen hij zijn eerste saladbar opstartte in Antwerpen in 1996. In 2004 startte hij StarMeal op en ging op grote schaal verse pasta’s en salades maken voor de Belgische en Europese retailers. In 2012 neemt hij het noodlijdende Foodmaker over en geeft de 5 overgebleven restaurants een complete nieuwe look en dynamiek. Ondertussen zijn er tal van Foodmaker restaurants in België, Nederland en Frankrijk.
Lieven werd in 2012 verkozen tot ‘jonge ondernemer van het jaar’. In 2018 werd hij verkozen tot ‘Persoonlijkheid van het jaar’ in de sector.' Guy Verellen / NNieuws.
Nijverheidsstraat 50, Oevel Westerlo, België